In het kader van duurzaamheid kan het de moeite lonen om uw wandel- of bergschoenen te laten verzolen.
In vele gevallen kunnen uw schoenen dan weer heel veel kilometers mee!
U moet altijd de conditie van uw schoenen goed in de gaten houden. Zit er nog voldoende profiel onder? Begint de tussenzool nog niet af te brokkelen of erger komt de loopzool niet los? Dit noem je hydrolyse van de tussenzool. Hydrolyse ontstaat in de tussenzool, veel fabrikanten gebruiken de kunststof polyurethaan (PU) in de tussenzolen vanwege de goede schokabsorptie. Er kan na verloop van tijd vocht in PU voorkomen. Er ontstaat dan een chemische afbraak van een verbinding (hydrolyse). Tijdens dit natuurlijke verouderingsproces begint de chemische reactie het plastic af te breken en kan poreus worden. Hoge temperaturen en zonlicht kunnen het proces versnellen zo ook de plaats waar u uw schoenen opruimt. Zet wandelschoenen op een droge goed ventilerende plek, onderhoud ze goed en als laatste tip draag uw wandelschoenen regelmatig, dit voorkomt materiaalveroudering.
U kunt vrijblijvend naar de winkel komen met uw schoenen ter beoordeling of de schoenen het nog waard zijn om verzoold te worden.
Daarbij wordt gekeken naar de staat van de schoenen m.n. het bovenwerk. Ook wordt er gekeken of er een geheel nieuw onderwerk onder gemaakt kan worden of alleen een slijtlaag omdat er ook wandelschoenen zijn die een aangespoten zool hebben.
Als wij nog twijfelen vragen wij altijd het deskundige advies van de schoenmaker.
Wij laten het verzolen doen bij een erkend service/reparatiebedrijf voor o.a. outdoorschoeisel.
Constateren wij óf de schoenmaker dat het niet meer rendabel is om de schoenen te laten verzolen dan helpen wij u graag aan nieuwe wandel- of bergschoenen!