
In telescopen zijn twee uitvoeringen te onderscheiden:
De waterdichte telescopen uit één stuk en de zogeheten uittrektelescopen, deze zijn niet waterdicht.
De waterdichte telescopen zijn er weer in twee uitvoeringen; de rechte inkijk en de uitvoering met schuine inkijk.
Alle modellen zijn voorzien van oculairen.
Het vergrotingsbereik ligt tussen de 20 en de 75x.
De 30 tot 40x worden het meest frequent gebruikt.
De beschikbare objectiefdiameters lopen globaal van 50 tot 100mm.
Een eenvoudige rekensom maakt duidelijk dat een 75x vergroting bij een objectiefdiameter van 50mm niet echt handig is.
Er zijn zelfs lieden die er zich op beroepen uitstekend waar te kunnen nemen door een astronomische telescoop met een vergroting van 700x bij een objectiefdiameter van 100mm.
De realiteit:
Ons menselijk oog werkt bij de verschillende lichtintensiteiten als een diafragma bij een camera. De iris sluit of verwijdt zich om de pupil, afhankelijk van de lichtintensiteit.
De mate van sluiten/verwijden is ook nog eens leeftijdsgebonden. Bij een 20-jarige zal de maximale pupilgrootte 7mm in diameter bedragen terwijl dit bij een 50-jarige maximaal 5mm zal zijn.
De lichtbundel die uit het oculair van de telescoop komt zal op deze pupil moeten vallen willen wij iets waar kunnen nemen. Om dit te kunnen berekenen moeten we de objectiefdiameter delen door de vergrotingsfactor. In het geval van de astronomische telescoop is dit dus 100:700=0.15mm, terwijl dit bij de 75×50 telescoop 0.67mm bedraagt. Nog steeds geen getallen om over naar huis te schrijven, met andere woorden; u zult er niets door kunnen waarnemen. Ons netvlies wordt te weinig geprikkeld.
Nemen we nu een vergrotingsfactor van 40 bij een objectiefdiameter van 80mm dan is de uittredepupil (het licht in mm diameter dat uit het oculair op uw pupil valt) 2. Dit staat gelijk met de diameter van uw pupil op een zonnige dag. U zult dus optimaal kunnen waarnemen.
Valt de schemer in en uw pupil “groeit” naar 4mm dan zal het beeld zijn alsof u ’s-avonds thuis de verlichting door middel van een dimmer voor 50% terugdraait. Met een 20x vergroting op uw 80mm telescoop zult u dus een vele malen helderder beeld voorgeschoten krijgen.
Dit is onder andere de reden dat zoomoculairen zo in trek zijn. Een 20-60x exemplaar dekt de gehele lading, alleen……
Heeft u een oculair met een vaste vergroting van 30, dan is deze meestal Weitwinkel, oftewel een groothoekoculair. Zet u het zoomoculair op de vergrotingsfactor 30 dan zal uw gezichtsveld al gauw 25% minder breed zijn.
Slechts enkele zoomoculairen zijn tevens groothoekoculairen. De complicaties waar de constructeurs tegen aan lopen zijn gigantisch. Dit vindt u dan ook weer terug in de aanschafprijs.
GEBRUIKSCOMFORT.
Gewicht:
Hoe kleiner de lensdiameter van het objectief, des te lager het gewicht zal zijn van de telescoop en des te minder u hoeft te tillen, maar des te geringer zijn lichtsterkte zal zijn.
Over telescopen is nog veel meer informatie te geven. Uiteraard willen wij u dat heel graag in onze mooie winkel vertellen maar voor degene die geïnteresseerd zijn kunt u alvast een voorproefje nemen door op Telescopen en digiscoping te klikken, om een uiteenzetting over telescopen en digiscoping te lezen.
U vindt bij ons telescopen van de merken Swarovski, Zeiss, Meopta, Kowa, Bushnell, Bynolyt, Optolyth
Fotograferen met uw smartphone of verrekijker door een telescoop oftewel digiscoping iets voor u? Kijk dan op workshop digiscoping.