Insecten

De inhoud van deze pagina bestaat uit:

 • Het voorkomen van muggensteken
 • Malaria
 • Malariamug
 • DEET

Het voorkomen van muggensteken:

Muggen en andere stekende insecten kunnen ziekten overbrengen. Malaria, gele koorts, knokkelkoorts, slaapziekte en verschillende andere nare en ook dodelijke ziekten!

 

Voorkom daarom zoveel mogelijk dat u gestoken wordt. Volg altijd deze drie regels:

 • Na zonsondergang ……. draag bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen sokken en dichte schoenen).
 • Gebruik een mugwerend middel met als werkzame stof tussen de 30% en 50% DEET (N,N-diethyl-m-toluamide)
 • Verblijft u in een ruimte zonder airconditioning gebruik dan een klamboe. Voor reizigers naar malariagebieden met meervoudige resistentie tegen malariamiddelen (grote delen van zuid-oost Azië, tropisch Afrika en het Amazone gebied) wordt een geïmpregneerde klamboe aanbevolen!

Malaria

Malaria is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 !!!! Jaarlijks lopen z’n 300 – 500 miljoen mensen malaria op. 1,5 tot 3 miljoen mensen (waarvan ca 1 miljoen kinderen) overlijden per jaar aan deze aandoening. (schattingen van 1991).

 

Dit betekent dat ongeveer 1 op de 600 reizigers terugkeert naar Nederland met Malaria. In het geval van Malaria tropica kan dit fataal aflopen.
De kans op besmetting wordt verkleint door:

 • Het voorkomen van muggensteken
 • Het slikken van malariaprofylaxe
  De malaria parasiet is in toenemende mate resistent tegen de momenteel beschikbare medicatie (malariatabletten)

Malariamug

Malaria wordt overgebracht door de zwangere vrouwtjesmug. Deze besmet eerst zichzelf door het steken van een besmette malaria patiënt. Na enkele weken heeft de malaria parasiet zich vermenigvuldigd in de mug en wanneer de mug dan weer steekt infecteert deze andere mensen. Deze mug is alleen ‘s avonds en ‘s nachts actief!

 

Insecten
Naast muggen zijn er nog meer insecten die ziekten overbrengen:
Bijvoorbeeld de Tsetsevlieg (slaapziekte), de zandvlieg (de huidziekte Leishmaniasis), teken (Lyme ziekte), wantsen (ziekte van chagas) enz.

 

DEET
De enige wetenschappelijk goed onderbouwde stof die muggen en andere stekende insecten op een afstand houdt is DEET.

 

De werking is als volgt: het werkt in op het zenuwgestel van de mug. Hierdoor kunnen ze niet meer goed functioneren. Handhaving in de lucht boven de ingesmeerde huid is moeilijk en de mug zal een gemakkelijker slachtoffer zoeken!

 

DEET dient op alle niet bedekte delen van het lichaam ingesmeert te worden en werkt tegen vele stekende insecten (ook knutten!)
Wij verkopen ook DEET XXL spray voor op de kleding.  De spray is tot 8 uur effectief tegen het door kleding heen steken van muggen. Ook voorkomt het dat teken zich via de kleding in de huid vastzetten.