Geïmpregneerde klamboes

Klamboes of muskietennetten, beschermen de mens tegen steken en beten van insecten tijdens de slaap. ‘s-Nachts zijn de meeste insecten actief en worden de meeste mensen gestoken.

 

mug

 

Reis klamboes dienen aan een aantal eisen te voldoen;

  • Fijnmazige structuur.
    De minimale maaswijdte voor de tropen is 200 gaatjes per vierkante inch, oftewel 200 mesh. De “de luxe” serie van tropenzorg heeft een mesh van 375. de “bell” heeft een mesh van 225. Allen dus ruim boven het minimum!
  • Materiaal.
    Klamboes worden van diverse materialen gemaakt. Zowel katoen als kunststof wordt gebruikt. Het nadeel van katoen is dat het beschimmeld in de tropen door de hoge luchtvochtigheid en het is zwaar in gewicht. Polyester klamboes zijn het meest geschikt voor op reis (sterk, licht, wasbaar en duurzaam)
  • Gebruik geen klamboes met een overslag. Deze zijn absoluut niet effectief.
  • Lig niet tegen het net aan. Neem een voldoende ruime klamboe!

 

Impregnatie
Het impregneren van een klamboe met een “contact-insecticide” biedt een verbeterde bescherming tegen muggensteken. Tevens biedt het een bescherming tegen andere ziekteverwekkers zoals zandvliegjes, knutjes, midges, kakkerlakken, wantsen en teken. Ook wanneer men tegen het net aan ligt, is de kans vrijwel nihil dat men door het net heen gestoken wordt. Klamboes worden geïmpregneerd met permetrine. Geïmpregneerde klamboes zijn onschadelijk voor mens en dieren. Alleen bij insecten heeft permetrine een dodelijke afloop.Permetrine is onschadelijk voor warmbloedigen.

 

Alleen klamboes die gemaakt zijn van hoogwaardig doek (multivezel polyester) kunnen geïmpregneerd worden. De meeste goedkope klamboes bestaan uit een (nylon) draadje waar de permetrine zich niet of nauwelijks aan hecht!

 

Geïmpregneerde tropenzorg klamboes die uit de verpakking gehaald zijn blijven gegarandeerd 6 maanden goed. Tegenwoordig wordt er gewerkt met een “long lasting” impregnatie. Deze impregnant gaat heel wat langer mee.